Ελεύθερος Νους…

Έχεις ποτέ σκεφτεί ελεύθερος; Ξέρεις τι είναι να σκέφτεσαι ελεύθερος;

Ελεύθερος σημαίνει να σκέφτεσαι αυτό που βγαίνει από μέσα σου και όχι αυτό που σε ταΐζουν με δόλο τα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα (πχ ΜΜΕ).

Αν σκέφτεσαι, όμως, ελεύθερα δε σε θέλουν. Δε σε χρειάζονται. Δε θα είσαι κομμάτι της μάζας που δουλεύει για τους λίγους. Θα είσαι κομμάτι του δικού σου εαυτού και της δικής σου προσωπικότητας. Ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με ιδανικά που ο ίδιος επέλεξε να έχει και όχι άλλοι γι’ αυτόν.

Και ένας ελεύθερος άνθρωπος που σκέφτεται ελεύθερα, σκέφτεται και καλά. Χωρίς την επίκτητη εμπάθεια, χωρίς την ιδιοτέλεια του δούναι και λαβείν.

Τελικά ο πραγματικός άνθρωπος είναι και ο ελεύθερος άνθρωπος. Ο άνθρωπος δεν είναι πειθήνιο όργανο κανενός. Ο Θεός του χάρισε νοημοσύνη και τον έπλασε ελεύθερο να διαλέξει…

Όμως ο άνθρωπος τελικά θέλησε να κυριαρχήσει όχι μόνο επί των άλλων πλασμάτων της φύσης αλλά και επί του συνανθρώπου του. Και τελικά χρησιμοποίησε τη νοημοσύνη του για να αδρανοποιήσει τη νοημοσύνη του άλλου ανθρώπου.

Ολόκληρες ιδεολογίες κατασκευάστηκαν από λίγους που έσερναν πολλούς. Και συνήθως οι ιδεολογίες αυτές δεν οδήγησαν σε κάτι καλό.

Και μέσα στις μάζες των απερίσκεπτων οπαδών ξεχώρισαν πάντα οι λίγοι σκεπτόμενοι που ασκούσαν κριτική…

Η ελπίδα κάθε λαού και κάθε κοινωνίας είναι οι άνθρωποι που δε σέρνονται από κανέναν επιτήδειο. Αυτοί που σέρνουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και ορίζουν τη σκέψη τους.

Και αν κάποιος μπορεί να προσφέρει σε ένα κοινωνικό σύνολο χωρίς να το ζημιώσει είναι ένας ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, που δεν έχει γαλουχηθεί με το μίσος και την εμπάθεια αλλά με την ωριμότητα και τη σωφροσύνη, την ταπεινότητα και τη διαύγεια πνεύματος.

Διαβάστηκε 1001 φορές
Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης

Ο Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης είναι απόφοιτος Νομικής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε πώς χρησιμοποιούμε τα cookies και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Περισσότερα…