Η ποντιακή Γενοκτονία και τα...προοδευτικά γιουσουφάκια

Οι Τούρκοι και οι ανιστόρητοι αριστεροί νεομπολσεβίκοι αρνούνται τη σφαγή του 1922. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι όμως πολύ διαφορετική. Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης των μειονοτήτων –ανάμεσα τους και οι Πόντιοι- της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914 με τον πρώτο διωγμό και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922. Βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να συμπίπτουν ιδεολογικά σε αυτή την άρνηση οι Τούρκοι με τους αριστερούς ΄΄ιδεολόγους΄΄ ;  Η απάντηση βρίσκεται στο από κοινού τους μίσος για το ελληνικό Έθνος. Οι Τούρκοι το έχουν αποδείξει διαχρονικά, οι δε ΄΄προοδευτικοί΄΄ έχουν ως  πρότυπα τα σοβιετικά αδέρφια τους που ήταν σύμμαχοι του κεμαλικού εθνικισμού και έτσι ακόμα και σήμερα επιχειρούν ως ιδεολογικοί τους απόγονοι να εξοντώσουν το ελληνικό Έθνος εκ των έσω παραποιώντας τα ιστορικά γεγονότα και με παρεμβάσεις στην παιδεία.

Σκόπιμο είναι λοιπόν αρχικά να επεξηγηθεί ο όρος της γενοκτονίας, ο οποίος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945. Ο όρος λοιπόν σημαίνει μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρωτογενές έγκλημα, όπου ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει για κάτι που έκανε αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου επειδή ήταν Έλληνες (εθνικό/φυλετικό κριτήριο) και Χριστιανοί (θρησκευτικό κριτήριο). Ο μεθοδικός χαρακτήρας της εξολόθρευσης αποδεικνύεται από το γεγονός πως αυτή ξεκίνησε το 1461 με την άλωση της Τραπεζούντας και ολοκληρώνεται 461 χρόνια μετά από τον Κεμάλ, με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου.

Το Νεοτουρκικό Κομιτάτο Ένωση και Πρόοδος ιδρύθηκε το 1889. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1911 αποφασίστηκε ότι η Μ.Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα. Στις 19 Μαίου με την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα , αρχίζει η σκληρότερη φάση της γενοκτονίας. Συγκροτείται η μυστική οργάνωση MustafaiMilliye, η οποία κηρύσσει το μίσος ενάντια στους Έλληνες και σχεδίαζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης τους. Είναι η στιγμή που κορυφώνονται οι σφαγές και οι εκτοπισμοί.

Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση της τότε ελληνικής Πρεσβείας : ΄΄Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλυτοι, χωρίς τροφή και νερό, υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο εις τα όρη από τους δημίους των. Το τέρμα του ταξιδιού δε σήμαινε φυσικά και το τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους περιλαμβάνουν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα..΄΄

Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 την παραμονή του Α΄Παγκοσμίου πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός βέβαια αποτελεί μια επίσημη καταμέτρηση στην οποία δεν υπολογίζονται όλοι εκείνοι που οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), η τύχη των οποίων τυπικά θεωρείται άγνωστη, ουσιαστικά ωστόσο κρίνεται δεδομένη καθώς κανείς δεν ήταν δυνατόν να επιβιώσει ή να γυρίσει πίσω ζωντανός υπό αυτές τις συνθήκες. Τα αμελέ ταμπουρού ήταν μια εφιαλτική μέθοδος εθνοκάθαρσης που καμία διαφορά δεν παρουσιάζει με αυτή π.χ του Άουσβιτς. Μια επίσημη μαρτυρία του Αντωνίου Σουβατζή που καταγράφηκε καθ΄υπαγόρευση τον Σεπτέμβρη του 1968 επιβεβαιώει το παραπάνω γεγονός: ΄΄Μας έδωσαν ψωμί και σταφίδα, τρελαθήκαμε για νερό. Εγώ κρατήθηκα δεν έφαγα. Οι φαντάροι στη σκοπιά μας δήλωσαν ότι θα πιούμε νερό. Εκεί ήταν μια χαβούζα που πέφταν από το εργοστάσιο λάδια, πετρέλαια και καυτό νερό. Μόλις ακούστηκε η διαταγή οι πρώτοι που πήγαν να πιουν σκάσανε…΄΄

Όπως προαναφέρθηκε όμως, οι Σοβιετικοί υπήρξαν βασικοί σύμμαχοι του κεμαλικού εθνικιστικού κινήματος από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του. Οι μπολσεβίκοι με τον τρόπο αυτό αντάλλαξαν την υποστήριξη του παντουρκιστικού κινήματος που δρούσε στη Ρωσία στην Οκτωβριανή επανάσταση. Οι Σοβιετικοί λοιπόν προμήθευσαν τους κεμαλικούς με όπλα, χρήματα και στρατιωτικούς συμβούλους. Η τουρκική αντεπίθεση στο μικρασιατικό μέτωπο οργανώθηκε από τον Μ. Φρούνζε , στρατιωτικό απεσταλμένο των Σοβιετικών. Ο Μ.Φρούνζε στο βιβλίο του αναμνήσεις από την Τουρκία γράφει πως μετέφερε στον πρέσβη Aralovτα εξής: ΄΄ Το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών εξορίστηκαν σε περιοχές με άσχημες συνθήκες. Πληροφορήθηκα ότι οι Τσέτες του Οσμάν Αγά έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χαβζά. Έκαψαν, σκότωσαν και βασάνισαν όλους τους Έλληνες που βρήκαν μπροστά τους! Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων μόνο εγώ μέτρησα 58 πτώματα. Σε ένα σημείο είδαμε το πτώμα μιας ωραίας κοπέλας. Της είχαν κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν δίπλα στο χέρι της. Δίπλα ένα κορίτσι 7-8 χρονών με ξανθά μαλλιά και γυμνά πόδια. Από ότι καταλάβαμε το κοριτσάκι καθώς έκλαιγε, έχωσε το πρόσωπό του στο χώμα, δολοφονημένο από τη λόγχη του φαντάρου΄΄.

Τέλος, γνωστή είναι και η στάση των εν Ελλάδι αριστερών της εποχής , η οποία όπως πάντα αντίθετη σε κάθε εθνική προσπάθεια και συμφέρον, αποδοκίμασε τις επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού και ικανοποιήθηκε μάλιστα από τις σφαγές και τις λεηλασίες που έλαβαν χώρα κατά την γενοκτονία. Προς επιβεβαίωση της παραπάνω ανθελληνικής στάσης παρατίθεται το απόσπασμα του Νίκου Ζαχαριάδη όπως δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη: ΄΄ Αν δε νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θα ήταν σήμερα πεθαμένη και εμείς Μεγάλη Ελλάς. Για αυτό εμείς, όχι μόνο δε λυπηθήκαμε, για την αστικοτσιφλικάδικη Μικρασία, αλλά και την επιδιώξαμε!  Διαχρονικά λοιπόν υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν προοδευτικά γιουσουφάκια που θα επιδιώκουν μαζί με κάθε εχθρό να γεμίζουν μαύρες σελίδες την ιστορία. Μαύρες σελίδες που δε θα ξεχαστούν ποτέ και πάντα θα ζητούν το φως της δικαίωσης.

*Υ.Γ: Αφιερωμένο στη μνήμη της οικογένειας του παππού μου Γεωργίου Καλτσίδη που δεν κατάφερε ποτέ να γυρίσει την αποφράδα μέρα του 1922.

Διαβάστηκε 849 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Πόντος Ζει! Η Παιδεία Αφελληνίστηκε. ΣΤΟΠ. »
Αντώνης Στ. Φουρνιστάκης

Αντώνης  Φουρνιστάκης είναι φοιτητής Νομικής, ΔΠΘ

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε πώς χρησιμοποιούμε τα cookies και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Περισσότερα…