«Διαίρει και βασίλευε» | Βασίλειος Δ.Παπαγιαννίδης

Α.Δικηγόρος, Φοιτητής ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή ΔΠΘ

 

 

 

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις είναι λίαν αποτυχημένες και η οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν ήταν και είναι άκρως αναποτελεσματική. Όμως, αυτή τη φορά η Κυβέρνηση είναι εξυπνότερη. Το γεγονός πως είναι αριστερή ιδεολογικά σίγουρα τη βοηθάει λόγω του ότι ο κόσμος στην Ελλάδα -για λόγο που δεν είναι της παρούσης- είναι αρνητικά προκατειλημμένος απέναντι στη δεξιά και δέχεται ευκολότερα μέτρα σε βάρος του από μια αριστερή κυβέρνηση.

Όμως, οι κυβερνόντες γνωρίζουν πως για να παραμείνουν στην εξουσία -όσο τους επιτρέπει ο νόμος- πρέπει να "κάμψουν" με κάποιο τρόπο τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος και πρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή του. Αν και συνήθως αυτό είναι πρακτική δικτατορικών καθεστώτων δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που στερείται δημοτικότητας.

Έτσι η ατζέντα γύρισε. Αντί να προβληματιζόμαστε για τα νέα μέτρα που θα μας "λιώσουν" από το 2019 ή να διαμαρτυρόμαστε για τους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνουμε, συζητάμε για την κλήρωση των σημαιοφόρων και τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Αυτό, ακριβώς είναι το κόλπο. Θα διασταυρώνουμε τα ξίφη μας για τέτοια κοινωνικά ζητήματα -όχι και της μεγαλύτερης σπουδαιότητας για την καθημερινότητά μας- την ίδια στιγμή που θα πρέπει να καταβάλουμε υπέρογκα ποσά στις εφορίες και να καταπατούνται καθημερινά οι ελευθερίες μας.

Τελικός, βέβαια, κερδισμένος είναι η ίδια η κυβέρνηση που διοχετεύει την κρίση από το οικονομικό πεδίο που βρίσκει ενωμένη την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε διάφορα κοινωνικά θέματα που διχάζουν τους Έλληνες και προκαλούν το μίσος και την αντιπαλότητα μεταξύ τους. Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κυβέρνηση ρίχνει το σπόρο του διχασμού για να ενισχύσει τη θέση της: το καλοκαίρι του 2015 διενεργήθηκε δημοψήφισμα χωρίς ερώτημα στο οποίο πιάστηκαν "κορόιδα" οι περισσότεροι Έλληνες φωνάζοντας "ΝΑΙ"ή "ΌΧΙ" επί ανύπαρκτου ερωτήματος.

Σε αυτό, βεβαίως, το παιχνίδι παίζει και η αντιπολίτευση είτε επειδή "τσιμπάει", είτε -πιθανότερο- επειδή δε θέλει να έρθει άμεσα στα πράγματα αντιλαμβανόμενη πως δεσμεύεται από την μέχρι τώρα οικονομική πολιτική και δεν θέλει ή δεν μπορεί να αλλάξει την οικονομική ατζέντα.

Στο διχασμό, λοιπόν, εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να γυρίζουμε την πλάτη και να εστιάζουμε στα σοβαρά προβλήματα που θα επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας και αυτές των απογόνων και της Πατρίδας μας...

Διαβάστηκε 47 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 09:24
Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης

Ο Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης είναι απόφοιτος Νομικής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε πώς χρησιμοποιούμε τα cookies και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Περισσότερα…