Επιθέσεις μίσους...

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο... Ποιος ξέρει τί επιφυλάσσει το μέλλον και για την Ελλάδα.

Παντού χτυπήματα. Μοναχικοί λύκοι, καμικάζι, τζιχαντιστές... Ξέρουμε πως για να χτυπούν κάτι μισούν. Το μίσος τους οπλίζει. Τί μισούν όμως ακριβώς;

Για να ξεκινήσουμε πρέπει να εξετάσουμε κάποια στοιχεία: οι δράστες ασπάζονται τη θρησκεία του Ισλάμ χωρίς απαραιτήτως να έχουν μεγαλώσει σε χώρες της Μ.Ανατολής. Πολλοί είναι μετανάστες 2ης γενιάς και Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό, βέβαια, είναι και η απάντηση στο λανθασμένο επιχείρημα "χτυπούν για να εκδικηθούν τη δύση που βομβαρδίζει τις Πατρίδες τους", καθώς δεν έχουν μεγαλώσει στις χώρες αυτές αλλά σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι αυτό της περιθωριοποίησης: χτυπούν γιατί οι δυτικές κοινωνίες τους έχουν στο περιθώριο. Και εδώ υπάρχει αντίλογος όμως: διαπρεπείς μουσουλμάνοι της Ευρώπης έχουν καταφέρει να διαπρέψουν, κάτι που δείχνει πως δύνονται ευκαιρίες, έστω και λιγότερες, και σε μουσουλμάνους ενώ όσον αφορά την περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τους μουσουλμάνους μετανάστες αλλά και μετανάστες άλλων θρησκευμάτων, αστέγους, ανέργους κλπ.

 

 

Ως εκ τούτου το βασικό τους κίνητρο είναι θρησκευτικό. Έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά θρησκευτική βία. Η εξίσωση του Ισλάμ με άλλες θρησκείες είναι ανιστόρητη και ανυπόστατη καθώς το Ισλάμ δεν προβάλλει έναν ιδανικό τρόπο ζωής όπως πχ ο χριστιανισμός, ο βουδισμός κλπ αλλά έναν τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο. Έναν τρόπο που δε συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή κουλτούρα (η γυναίκα κατώτερη, οι θρησκευτικές μειονότητες χωρίς δικαιώματα, θρησκευτικά δικαστήρια, σαρία κλπ). Αποτέλεσμα αυτού είναι πως μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη, όντας μουσουλμάνοι, αδυνατούν σε μεγάλο ποσοστό να ενσωματωθούν καθώς διατηρούν αυτό τον τρόπο ζωής και απομονώνονται και οι ίδιοι από τη δυτική κουλτούρα. Τα παιδιά τους επίσης αδυνατούν να προσαρμοσθούν σε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό από της οικογένειάς τους. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάσμα. Ένα χάσμα που εκμεταλλεύονται διάφοροι ιεροκήρυκες του Ισλάμ και σπέρνουν το μίσος σε νεαρούς για τη Δύση. Και δύση δεν είναι μόνο ο πολιτισμός της Ευρώπης αλλά και οι άνθρωποι που τον συντηρούν, δηλαδή οι Ευρωπαίοι και κυρίως η διαφορετική θρησκεία: ο Χριστιανισμός.

Οι επιθέσεις δηλαδή στρέφονται κατά τριών στόχων: κατά της δυτικής κουλτούρας, κατά της δυτικής θρησκείας που αποτελεί την "σπονδυλική στήλη" της κουλτούρας αυτής και κατά των ανθρώπων που τη συντηρούν, δηλαδή των Ευρωπαίων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικία κτλ.

Συνεπώς, πρόκειται για μια επίθεση θρησκευτικού μίσους απέναντι στο δυτικό πολιτισμό. Το πως θα αντιδράσουμε δεν το ξέρω. Σίγουρα πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Μ.Ανατολή, σίγουρα πρέπει να φέρουμε την ειρήνη στη Συρία και σίγουρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή που αποτελεί κίνδυνο για τα θεμέλια της Ευρώπης ως ηπείρου, οντότητας και φορέα πολιτισμού και πνεύματος.

Διαβάστηκε 695 φορές
Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης

Ο Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης είναι απόφοιτος Νομικής, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε πώς χρησιμοποιούμε τα cookies και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Περισσότερα…