Πόσες μέρες το χρόνο δουλεύετε για το Κράτος;

Το 1947 το Ίδρυμα Φορολογικών Ερευνών (Tax Foundation), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, εισήγαγε την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) που υπολόγιζε, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο, πόσες μέρες το χρόνο ένας πολίτης δουλεύει για το κράτος.

 

Στις ΗΠΑ η ημέρα που ο Αμερικανός πολίτης αρχίζει να δουλεύει για τον εαυτό του είναι η 24η Απριλίου1 και στο Ηνωμένο Βασίλειο η 13η Μαΐου. Στην Κύπρο η 13η Μαρτίου και στη γειτονική μας Βουλγαρία η 25η Μαΐου2.

 

Το 2015 για την Ελλάδα ήταν 24η Ιουνίου. Το 2016 η ημέρα αυτή μετακινήθηκε στις 7 Ιουλίου3 , κλέβοντας στην ουσία μέσα σε ένα χρόνο από κάθε Έλληνα πολίτη 13 μέρες εργασίας. (Α ρε Μαρξ, που να φανταζόσουν ότι την υπεραξία των εργαζομένων την κλέβει το ίδιο το κράτος!)

 

Δυστυχώς μετά από 6 χρόνια μνημονίων η τάση είναι αυξητική υπέρ του κράτους και μετά την εφαρμογή των μέτρων της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, θα εκτιναχτεί κάπου το Σεπτέμβριο. Τραγικό!

 

Προς το παρόν αύριο προγραμματίζω να πληρώσω τη δεύτερη δόση της εφορίας και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ. Όσο ακόμα μπορώ.

 

ΑντώνηςΚρούστης

 

1. The Tax Foundation - Tax Freedom Day and Tax Burden, 1900–2010

2. Wages and Taxes for the Average Joe in the EU 27

3. http://fisy.gr/gia-tin-hmera-forologikis-eleutherias/ 

Διαβάστηκε 1898 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 11:20
Top
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε πώς χρησιμοποιούμε τα cookies και πώς μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Περισσότερα…